ASHTANGA YOGA

Trening

Ashtanga je jedan od fizički najzahtjevnijih oblika joge, koji se pokazao efikasan za izgraditi snagu, poboljšati fleksibilnost, ublažiti stres i time stvoriti opće stanje smirenosti, blagostanja i lakoće.

Astanga Yoga je pokretna meditacija – sustav tečnih položaja, povezanog s disanjem – i to snažno povezivanje u središtu discipline. Fokus je na svakodnevnoj fizičkoj praksi kako bi se ojačalo, pročistilo i energiziralo tijelo, što dovodi do stalnog, kontroliranog uma i zdravog živčanog sustava.
Ashtanga Yoga je stil yoge nastao tijekom 20. stoljeća i naziva se suvremenim oblikom klasične Indijske yoge, a osmislio ga je K. Pattabhi Jois. Riječ “Astanga” u doslovnom prijevodu znači “8 udova ili grana”. 8 udova predstavlja naredbeni set koraka, koji se međusobno podržavaju i vode prema putu Yoga – božanskom jedinstvu uma, tijela i duše, vodeći prema stanju samospoznavanja i oslobođenja.

Pattabhi opisuje 8 ekstremiteta u Ashtanga yogi, kao što su Yama (abstinencije), Niyama (asocijativa), Asana (postures), Pranayama (kontrola disanja), Pratyahara (osjetilno povlačenje), Dharana (koncentracija), Dhyana (meditacija) i Samadhi (kontemplacija).
Svaka od tih grana tj udova podržavaju jeda drugu redoslijedom. Na primjer, predodređena praksa Asane mora najprije biti uspostavljena za pravilnu praksu Pranayame, ali je također ključna za razvoj Yamasa i Niyamasa. Svaka grana mora se naučiti i prakticirati prije nego što se prijeđe na sljedeću granu.

Ashtanga yoga sustav sastoji se od tri slijeda ili serija. “Primarna serija” (Yoga Chikitsa) detoksicira i usklađuje tijelo. “Intermedijalna serija” (Nadi Shodana) čisti živčani sustav pomoću otvaranja i oslobađanja energetskih kanala. Napredne serije A, B, C i D (Shtira Baga) integriraju snagu i milost u praksi, a zahtijevaju veće fizičke razine fleksibilnosti i snage. Dah je kontinuiran i dubok tijekom cijele prakse. Kada se uspostavi ravnoteža daha i držanja, svaki pokret postaje nježan, precizan i savršeno stabilan.

Prakticiranje sekvenci u ispravnom redoslijedu, disanje i korištenje bandha rezultira proizvodnjom intenzivne unutarnje topline. Ta toplina pročišćava mišiće i organe, izbacuje neželjene toksine, kao i otpuštajući korisne hormone i minerale. Ashtanga yoga je prilično zahtjevna praksa. Snaga, izdržljivost i znoj su jedinstveni aspekti Ashtanga Yoge.

Prednosti
  • Razvija snagu i fleksibilnost
  • Tonizira mišiće
  • Oslobađa tijelo od kronične napetosti
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Podmazuje zglobove i poboljšava pokretljivost
Pridruži se

Galerija

Slični treninzi

PULS
Cardio Intervalni

PULS

PULS trening snažno utječe na opću transformaciju organizma, kako funkcionalno tako i morfološki.

MORNING MIX
Cardio

MORNING MIX

Morning mix je trening uz koji ćete se razbuditi i svježe, relaksirano te kvalitetno započeti…

FAT BURNING
Cardio

FAT BURNING

Aerobni trening koji se sastoji od kombinacija dinamičnih vježbi i koreografija koje je lako pratiti.