FUNKCIONALNI TRENING XXL2

Trening

Funkcionalni trening aktivira veći broj mišićnih grupacija u jednoj vježbi.  Izvode se višezglobne vježbe te vježbe koje aktiviraju mišiće core-a. Mogu se koristiti svi rekviziti koji su na raspolaganju. Najčešće metode rada su frontalna, kružna te intervalna metoda.

Funkcionalni trening je svaki onaj trening koji ima jasno definirani cilj tj. trening koji će utjecati na razvoj određenih psihofizičkih obilježja. Primjenom različitih vježbi sa ili bez opterećenja, sa ili bez rekvizita, izmjenom intenziteta vježbanja, planski i ciljano utječemo na unapređenje zdravlja, razvoj sposobnosti, osobina i sportskih znanja pojedinaca. S obzirom da je svaki trening koji nema negativan utjecaj na organizam funkcionalan, FUNCTIONAL FITNESS je kombinacija svih treninga, bilo da se radi o treningu za razvoj snage, bilo kojem treningu aerobike, kružnom ili intervalnom treningu, treningu brzine ili treningu mobilnosti i istezanja.

Funkcionalni trening – vježbe za početnike

Čučanj

Čučanj s vlastitom tjelesnom težinom jedna je od najboljih vježbi koje možete raditi za donji dio tijela. Tijekom izvođenja vježbe potrebno je pravilno se držati kako ne bi došlo do ozljeda. Vaši kukovi trebaju upravljati pokretom, a ne koljena. Prsti ispruženi ravno, a koljena držite iznad gležnjeva i ne prelazite koljenima preko ravnine prstiju. Prilikom vraćanja iz čučnja, vraćajte se preko pete tako da zadržite primarni učinak na gluteus.

Iskorak

Iskorak je još jedna od vježbi koje će poboljšati vaš donji dio tijela. Iz uspravne pozicije, jedna noga kreće naprijed, koljena su duboko savijena, a zatim podižu vašu težinu tijela (obje noge) kako biste opet došli u početni, stojeći položaj. Ne zaboravite gornji dio tijela držati uspravnim.

Sklekovi

Sklekovi su jedan od temeljnih funkcionalnih pokreta, a najbolji su način treninga snage. Sklekovi djeluju na mišiće prsa, ruku i jezgre. Prilikom izvođenja vježbe, pazite da vaše tijelo bude ravno kao daska od glave do pete; ako bi promatrali sa strane, vaše uho, ramena, kuk, koljena i gležanj trebaju činiti pravu liniju.

Zgibovi

Pokreti povlačenja od velike su važnosti za funkcionalni trening. Jedan od najboljih načina za vježbanje povlačenja je svima dobro poznata vježba podizanja – zgibovi. Prilikom izvođenja zgibova, uvijek pazite da ramena držite prema natrag i spuštene, kako bi se izbjegla mogućnost ozljede. Koristite cijeli raspon kretanja, ali izbjegavajte prekomjernu ekspanziju na vrhu, dovoljno je povući laktove u liniju s tijelom.

Rotacije

Rotacijsko kretanje trebalo bi biti prioritet u fikcionalnom vježbanju, s obzirom na to da do većine ozljeda dolazi tijekom kružnih pokreta. Postoji puno vježba pomoću kojih možete raditi rotacijsko kretanje. Primjer jedne vježbe je da pričvrstite gumenu traku za vježbane na stabilan objekt, u visini struka. Stojeći jednom stranom tijela okrenuti prema traci, a nju držeći čvrsto s obje ruke, zakrenite se polaganim i kontroliranim pokretima na suprotnu stranu. Važno je održavati uspravno držanje. Zamijenite stranu tijela i ponovite vježbu.

Prednosti
  • Povećava snagu i izdržljivost
  • Poboljšava ravnotežu i koordinaciju
  • Sprječava bol u leđima
  • Sagorijeva kalorije
  • Jača mišiće jezgre
Pridruži se

Galerija

Slični treninzi

TRX
Snaga

TRX

TRX je potpuno novi pristup vježbanju. TRX je trening suspenzije ili kako ga nazivaju, viseći…

BOKS
Snaga

BOKS

Boks je jedan od najstarijih, najslavnijih, a ujedno i jedan od fizički najzahtjevnijih sportova na…

LIFT & PUMP
Snaga

LIFT & PUMP

Jedinstveni trening za razvoj izdržljivosti i izgradnju mišića koji se izvodi sa šipkom i utezima…