TABATA

Trening

Tabata trening je high-intensity interval training (HIIT) tj. intervalni trening visokog intenziteta s vježbama koje traju četiri minute.

Postoji bezbroj stilova vježbanja, a svi nam trebaju pomoći da postignemo svoje ciljeve u fitnessu.
Možda želite povećati snagu, izgubiti težinu, poboljšati fleksibilnost ili izgraditi mišiće. Bez obzira na vaše ciljeve, većina programa vježbanja može vam pomoći da dođete do njih, sve dok se držite plana. Ako tražite novi program koji želite dodati u svoju rutinu, možda biste trebali probati Tabata-u.

Povijest Tabata treninga

Tabata trening otkrio je japanski znanstvenik dr. Izumi Tabata i tim istraživača iz Nacionalnog instituta za fitness i sport u Tokiju. Tabata i njegov tim proveli su istraživanje na dvije skupine sportaša. Prva skupina je trenirala s umjerenim stupnjem intenziteta, dok je druga skupina trenirala s visokim stupnjem intenziteta. Grupa s umjerenim stupnjem intenziteta vježbala je pet dana u tjednu ukupno šest tjedana, a svaki trening je trajao jedan sat. Skupina s visokim stupnjem intenziteta vježbala je četiri dana tjedno šest tjedana, a svaki trening trajao je četiri minute i 20 sekundi (s deset sekundi odmora između svakog seta).

Rezultati istraživanja

Grupa umjerenog intenziteta povećala je svoj aerobni sustav (kardiovaskularni), ali se pokazalo vrlo malo ili nimalo rezultata za njihov anaerobni sustav (mišiće).
Grupa visokog intenziteta pokazala je znatno veći porast aerobnog sustava i povećala anaerobni sustav za 28 %.
Zaključno, treniranje s intervalima visokog intenziteta ima veći utjecaj na aerobne i anaerobne sustave.

Primjer Tabata treninga

Sklekovi (4 minute)
Čučnjevi (4 minute)
Burpe (4 minute)
Iskorak (4 minute)

Počnite sa sklekovima. Napravite ih što više u 20 sekundi uz visoki intenzitet. Odmorite 10 sekundi, a zatim se vratite na 20 sekundi. Ponovite sve 8 puta, a zatim odmorite jednu minutu. Ponovite sve navedeno sa svakom od vježbi.
Tabata trening je odličan ako nemate previše vremena za vježbanje ili želite poboljšati svoju izdržljivost i brzinu. Uključite ovu vrstu vježbanja u svoju fitness rutinu i pratite rezultate.

Prednosti
  • Visoki intenzitet treninga
  • Štiti mišićno tkivo
  • Povećava aerobni i anaerobni kapacitet
  • Ubrzava metabolizam
  • Potrošnja kalorija i nakon treninga
Pridruži se

Galerija

Slični treninzi

TRX
Snaga

TRX

TRX je potpuno novi pristup vježbanju. TRX je trening suspenzije ili kako ga nazivaju, viseći…

BOKS
Snaga

BOKS

Boks je jedan od najstarijih, najslavnijih, a ujedno i jedan od fizički najzahtjevnijih sportova na…

LIFT & PUMP
Snaga

LIFT & PUMP

Jedinstveni trening za razvoj izdržljivosti i izgradnju mišića koji se izvodi sa šipkom i utezima…